Izvor: eKapija | Srijeda, 07.10.2020.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pomoć privrednicima u prevazilaženju krize - Vlada HNK raspisuje poziv za subvencionisanje kamata na kredite Razvojne banke FBiH

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, u cilju pomoći privrednicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, donijela odluku o raspisivanju Javnog poziva za subvencionisanje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Javni poziv bit će raspisan na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK, a za subvencionisanje kamata Vlada će izdvojiti 500.000 KM, saopšteno je iz Vlade HNK.

Naglašeno je kako je Hercegovačko-neretvanski kanton prvi kanton s kojim je Razvojna banka sklopila protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom. Obrtnicima i privrednicima koji zadovolje kriterije iz Javnog poziva biće omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grejs period do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNK, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Tokom rasprave, podcrtana je i činjenica kako je, nakon provedene procedure Javnoga poziva, do sada, na osnovu tzv. Korona zakona osigurana podrška za 1.833 privredna subjekta u iznosu od 4.740.503 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.