NavMenu

Raiffeisen banka nudi kredite privrednicima do 5 mil KM - Razvojna banka garantuje 50% glavnice

Izvor: eKapija Petak, 02.10.2020. 14:01
Komentari
Podeli
(Foto: Raiffeisen Bank BIH)
Raiffeisen banka zaključila je ugovor sa Razvojnom bankom FBiH što će omogućiti pravnim licima sa sjedištem u FBiH, a koji ispunjavaju potrebne uslove, obezbijedi finansiranje u maksimalnom iznosu do 5 mil KM.

Naime, ukupan iznos garantovanih obaveza Fonda prema jednom poduzetniku ili grupi povezanih poduzetnika ne može biti veći od 5 mil KM, dok garancija Fonda za pojedinačni kredit iznosi 50% glavnice kredita, ali ne više od 3 mil KM.

- Obzirom da je trenutno stanje uzrokovalo brojne poteškoće, našim klijentima koji su pogođeni vanrednim okolnostima, na različite načine, nastojimo olakšati finansijski pritisak s kojim se suočavaju. Stoga nas raduje što potpisivanjem ovog ugovora s Razvojnom bankom Federacije Bosne i Hercegovine imamo mogućnost da klijentima, pojednostavimo pristup finansijskim sredstvima, te da uz povoljnije uslove kreditiranja podržimo njihovo poslovanje. Banka na ovaj način ima na raspolaganju garancije za pokriće 50% glavnice kredita klijenata, koji ispunjavaju određene uslove propisane kreditno-garantnim programima, a za finansiranje tekuće likvidnosti, obrtnih sredstava, završetka započetih investicija, te investicija manjeg obima - izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Garancijski fond je instrument pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, u ime i za račun FBiH, upravlja Fondom, provodi postupak izdavanja garancija Fonda te obavlja druge poslove vezane za funkcionisanje Fonda. Garancije ovog Fonda su namijenjene jačanju kreditnog potencijala poduzetnika s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom covid-19 na privredu FBiH, te stvaranja uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.


- Zaključivanjem ugovora o poslovnoj saradnji sa Raiffeisen bankom, kao jednom od najznačajnijih komercijalnih banaka, uspostavljeni su uslovi za aktiviranje Garancijskog fonda kao drugog instrumenta pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima i obrtnicima, pored Stabilazacijskog fonda koji je u prethodnom periodu aktiviran. Ukupna finansijska korist garancije Garancijskog fonda prenosi se na korisnika kredita u obliku smanjenja kamatne stope i/ili smanjenja kolaterala koji zahtijeva odobreni kredit. Incijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 mil KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, biće uvećana za dodatnih 20 mil KM. Garancijski potencijal je petorostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Fedracije BiH - izjavio je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.