Izvor: eKapija | Srijeda, 09.09.2020.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH nastavlja kreditnu podršku preduzetništvu - Maksimalan iznos po projektu 500.000 KM kod Razvojne banke

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i predsjednik uprave Razvojne Banke Federacije BiH (RBFBiH ) Semir Fejzić potpisali su u Mostaru Ugovor o komisijskim poslovima.

Ovaj ugovor predstavlja nastavak uspješne suradnje Federalnog ministarstva i RBFBiH na realizaciji Programa "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta" subjektima malog gospodarstva u Federaciji BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, za ovaj program je iz Proračuna Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno i na depozitni račun otvoren kod RBFBiH ukupno uplaćeno 25.648.46 K KM. Sredstva su angažirana na revolving osnovi, te do 30.6.2020. godine realizirana 202 kredita za subjekte malog gospodarstva u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od 41.915.699,39 KM, a postotak naplativosti kredita je 98,15 posto.

Rok povrata ovih kredita je 84 mjeseca uz grejs period od maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu od 1%. Ovisno od veličine tvrtke, iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa, Federalno ministarstvo je, svjesno negativnih ekonomskih posljedica, svim korisnicima komisijskih kredita reliziranih putem RBFBiH, omogućilo moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci, odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka do maksimalno šest mjeseci.

Dodijeljena sredstva po posljednjem javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika Programa "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta" 2020. godini iznose 4,64 mil KM za 22 tvrtke, što je značajan iznos ulaganja i investicija u gospodarstvo Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte malog gospodarstva, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na internetskoj stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i prijave se na javni natječaj koji će uskoro biti objavljen, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.