Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.03.2020.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicijama iz dijaspore podrška USAID-a i do 50.000 KM

(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
USAID Projekat Diaspora Invest otvorio je šesti poziv za dodjelu grantova investicijskim projektima dijaspore BiH, čime se nastavlja podrška razvoju malih i srednjih preduzeća pokrenutih ulaganjima iseljeništva.

- Kompanije zainteresovane za grant sredstva, trebaju biti mlađe od tri godine, sa datumom registracije nakon 27.2.2017. godine. Moraju biti dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bh. dijaspore, ili ima dokazivu poslovnu vezu sa članom bh. dijaspore. Status člana dijaspore za potrebe projekta i aplikacije na grant mora biti dokazan važećim dokumentom koji ukazuje na prebivalište izvan BiH sa ukupnim trajanjem od najmanje tri godine. Osoba se također može smatrati članom dijaspore ako se vratila u Bosnu i Hercegovinu i ima trajno prebivalište u BiH unutar tri godine prije objave Poziva - pojašnjavaju iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Iz USAID Projekta Diaspora Invest poručuju da je poziv otvoren do 31. marta, a da aplikaciju mogu popuniti na www.grant.diasporainvest.ba.

- Ključni kriteriji ocjene aplikacija jesu planirana nova radna mjesta i visina planirane investicije. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekat vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1 (u odnosu na tražena sredstva), gdje 50% može biti negotovinski doprinos investitora - poručuju iz USAID Projekta Diaspora Invest.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.