Izvor: eKapija | Srijeda, 12.02.2020.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH sufinansira zapošljavanje žena i mladih u ruralnim područjima - Prijave otvorene do 1. marta

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u sklopu Projekta razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) u FBiH objavilo je Javni poziv za dostavljanje prijava za sufinanciranje zapošljavanja žena i mladih u ruralnim područjima.

Programom će se obuhvatiti 113 osoba iz sljedećih kategorija nezaposlenih:

- nezaposlene žene starosne dobi do 55 godina, bez obzira na prethodno radno iskustvo i stupanj obrazovanja,
- nezaposleni mladi u dobi do 35 godina, bez obzira na spol, radno iskustvo i stupanj obrazovanja (minimalno 40%)

Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu kroz djelovanje u odabranim sektorima poljoprivredne proizvodnje omogućavajući siromašnim ljudima, a posebno ženama i mladima, da povećaju prihode.

Razvojni cilj Projekta je pomoći malim poljoprivrednicima da iskoriste priliku u lancima vrijednosti voća, povrća i šumskih plodova kako bi dugoročno unaprijedili svoj društveni i ekonomski status.

Uzimajući u obzir nedostatak prilika za zapošljavanje u ruralnim područjima i visoki stupanj nezaposlenosti žena i mladih, dio aktivnosti ovog projekta je namijenjen upravo njihovom zapošljavanju.

- Planira se da se kroz realizaciju Programa sufinanciranja zapošljavanja žena i mladih u ruralnim područjima podrži stvaranje radnih mjesta, prije svega u odabranim poljoprivrednim sektorima, a zatim i drugim djelatnostima koje doprinose većem angažmanu žena i mladih - objavljeno je na sajtu Vlade HBŽ.

Rok za prijavu na javni poziv je 1. mart 2020. godine.

Više informacija o tome ko i kako može sudjelovati pogledajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.