Izvor: eKapija | Utorak, 11.02.2020.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvorene prijave za evropski program korištenja naprednih tehnologija u malim i srednjim preduzećima

Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
KET4CleanProduction, program za podršku finansiran od strane Horizon 2020 programa Evropske unije, podstiče korištenje naprednih tehnologija proizvodnje i ključnih povezanih tehnologija (KETs) u malim i srednjim preduzećima, u cilju unapređenja proizvodnih procesa ka resursnoj i energetskoj efikasnosti.

Kako bi postigli ovaj cilj, projekat podržava izradu otvorenog inovacionog ekosistema sa one-stop-shop veb-platformom www.ket4sme.eu.

Osim toga sadrži otvoren poziv za podnošenje prijedloga projekata za pružanje finansijske podrške (najviše 50.000 EUR po malom i srednjem preduzeću) radi olakšavanja pristupa proizvodnim malim i srednjim preduzećima tehnološkim uslugama i infrastrukturi za inovacije u sektoru čiste proizvodnje i omogućavanje prekogranične saradnje sa 2 međunarodna KET tehnološka centra za čistu proizvodnju.

Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 29. april 2020. Očekivano trajanje mikro grant projekta je najduže do 6 mjeseci. Poziv je otvoren za sva mala i srednja preduzeća iz zemalja članica EU ili pridruženih H2020 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, navodi se na sajtu Preduzetnički portal.

Maksimalni iznos finansijske podrške od EU je 50.000 EUR. Mikro grant pokriva najviše do 70% ukupnih troškova projekta. Ostalih 30% moraju biti obezbijediti aplikanti.

Projektni prijedlozi se podnose isključivno na engleskom jeziku.

Dodatne informacije o pozivu pogledajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.