Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.02.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za inovativne poslovne ideje dostupno još 750.000 EUR grantova - Rok za slanje aplikacija 24. mart

(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Peti javni poziv za dodjelu grantova iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas, saopšteno je iz Razvojne agencije Republike Srpske (RARS).

Inicijalna sredstva u iznosu od 750.000 EUR namijenjena su mikro, malim i srednjim preduzećima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startapima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

- Za potencijalne korisnike iz kategorije startapa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 evra, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 evra. Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci - navedeno je u saopštenju.

Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba. Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba biće uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mail-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 24. mart 2020. godine do 16:00 časova.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to change - C2C koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

U okviru prethodna četiri poziva za dodjelu grantova iz Challenge fonda prijavila su se 2074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika, a vrijednost dodijeljenog granta je 2.500.866 EUR. U toku je potpisivanje ugovora sa još 38 korisnika kojima će biti dodijeljeno oko 844.000 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.