Izvor: eKapija | Petak, 06.12.2019.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za privrednike u TK kreditna linija BBI banke od 27,2 mil KM - Stopa 0%, maksimalno po korisniku 2 mil KM

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su u petak, 6. decembra, ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike sa područja Tuzlanskog kantona.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od 0%.

Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala više od 27,15 mi KM dok je za subvenciju profitne marže Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedila iznos od milion maraka.

- Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od 0%. Ministarstvo privrede je provelo proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uvijete i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do 2 mil KM sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti - izjavio je ministar Hasić.

Izbor krajnjih korisnika vršiti će se na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata, te dodao da Vlada Tuzlanskog knatona i Ministarstvo privrede provođenjem ove i niza drugih poticajnih mjera stvaraju poslovno okruženje koje će pogodovati osnivanju novih subjekata male privrede, razvoju i uspješnosti već postojećih privrednih subjekata.

Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva.

- BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu maržu. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Tuzlanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija - izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.