Izvor: eKapija | Utorak, 22.10.2019.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada TK izdvaja 1,7 mil KM za podršku privredi - Najviše novca ide za subvencioniranje dijela kamatne stope

Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)
Vlada TK je danas, 22. oktobra, donijela Program za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, sanaciju i restrukturiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke FBIH. Ovim Programom raspoređuju se sredstva, inače deponovana na ESCROW računu, u ukupnom iznosu od 1,7 mil KM.

S ciljem pružanja direktne finansijske podrške za razvoj privrede Tuzlanskog kantona Ministarstvo privrede će iz sredstava sa ESCROW računa realizirati program poticaja za privredu kroz subvencioniranje dijela kamatne stope u ukupnom iznosu od milion KM na odobrene kredite iz kreditne linije plasirane privrednim subjektima koji posluju na području Tuzlanskog kantona putem banke - partnera koja će obezbijediti kreditna sredstva

Odabir banke – partnera vršit će se putem javnog poziva za plasman kreditne linije, saopšteno je iz Vlade TK.

Iznos od 493.000 KM se odnosi na realizaciju programa subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno njegov proporcionalni dio u 2019.

Imajući u vidu da se ubrzo očekuje objavljivanje Ponovljenog Javnog poziva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2019. za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja, te se očekuje da će za prostor Tuzlanskog kantona biti odobrena još finansijskih sredstva javnim preduzećima, privatnim preduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO/MIO), ovim programom je rezervisano oko 200.000 KM.

Programom je predviđeno i 7.000 KM za potrebu knjiženja rashoda za osiguranje namjenskog depozita za subvencioniranje kamata Udruženja za razvoj NERDA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.