Izvor: biznisinfo.ba | Petak, 04.10.2019.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ambasada Švedske i USAID potpisali sporazum o garanciji zajmova sa ProCredit Bank - Lakše do "svježeg novca" za proizvodne kompanije

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Kako bi se malim i srednjim preduzećima u BiH omogućio bolji pristup finansijskim sredstvima, Ambasada Švedske (SIDA), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ProCredit Bank potpisale su u četvrtak, 3. oktobra, Sporazum o garanciji portfelja zajmova na kumulativni iznos od 19 mil USD na period od sedam godina.

Ovakva kreditna garancija će kvalificiranim preduzećima iz proizvodnih sektora, kao što su: sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, turizma, poljoprivrede, prerade drveta i metala, automobilskih dijelova i obnovljivih izvora energije omogućiti lakši pristup svježem novcu potrebnom za njihov razvoj. Nova saradnja dva vodeća donatora u BiH i ProCredit Bank zapravo znači da će prosperitetni poduzetnički sektori dobiti finansijski zajam, ako budu kvalificirani, uz garanciju SIDA-e i USAID-a.

Drugi sekretar u Ambasadi Švedske, Emil Wannheden je kazao da ProCredit Bank, USAID i SIDA dijele iste stavove i predanost po pitanju važnih ciljeva. Jedan od njih je i posvećenost razvoju "zelenog" kreditnog portfolija namjenjenog malim i srednjim preduzećima koja bi ulagala u modernizaciju proizvodnih kapaciteta te koristeći obnovljive izvore energije ostvarilvala veću energetsku efikasnost.

Ključna pretpostavka za uspjeh garancije je da postoji potreba za kvalitetnim dugoročnim investicionim zajmovima od strane malih i srednjih preduzeća, posebno u području ulaganja za unapređenje energetske efikasnosti.

Direktorica misije USAID-a, Nancy Eslick smatra da je "nedostatak pristupa finansijskim sredstvima jedna od glavnih prepreka za razvoj poslovanja u BiH, posebno za mlada preduzeća koji se inače ne mogu kvalifikovati za kredite po redovnim kreditnim parametrima banke. ".

– USAID cijeni dugogodišnje partnerstvo sa SIDA-om i ProCredit Bank u rješavanju izazova u vezi sa ekonomskim rastom. U prošlosti smo imali uspješne garancije za kreditni portfolio sa impresivnim stopama iskorištenosti i vrlo malo nekvalitetnih kredita. Kao rezultat naših zajedničkih napora, zajmoprimci- mala i srednja preduzeća će imati raspoloživa sredstva za razvoj svog poslovanja i otvaranje više radnih mjesta, čime će demonstrirati lokalnim bankama održivost kreditiranja za sektor malih i srednjih preduzeća - naglasila je Eslick.

Član uprave ProCredit Bank, Amir Salkanović, je naveo da je ovaj sporazum zapravo produžetak saradnje USAID-a, SIDA-e i ProCredit Bank u finansiranju i podršci sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH.

- Naša saradnja je dala sjajne rezultate za mala i srednja preduzeća koja su već koristila ove ugovore. Više od 50 kompanija već je finansirano uz pomoć zajmova podržanih u iznosu od preko 30 mil KM. Veoma smo sretni što vidimo inovativnija i ekološki prihvatljivija mala i srednja preduzeća koja razvijaju i unapređuju svoje poslovanje i otvaraju nova radna mjesta koristeći novoodobrenu liniju - rekao je Salkanović.

Švedska/SIDA i USAID od 2010. godine sarađuju na shemi garancija za razvoj privatnog i finansijskog sektora. Izbor instrumenta garancije kao načina da se olakša poslovanje i potaknu banke na kreditiranje u prioritetnim sektorima je i danas relavantan i zato je potpisan novi sporazum o garanciji portfelja zajmova sa ProCredit Bank.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.