Izvor: eKapija | Subota, 31.08.2019.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren peti poziv USAID Diaspora Invest za dodjelu grantova investitorima

Ilustracija (Foto: vallter/shutterstock.com)
Peti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, a u okviru aktivnosti USAID Projekta "Diaspora Invest" otvoren je u subotu, 31. avgusta.

Riječ je o grant sredstvima usmjerenim mala i srednja preduzeća. Ključni uslovi su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova dijaspore BiH. Iz USAID Projekta "Diaspora Invest" poručuju da je poziv otvoren do 30. septembra, a da aplikaciju mogu popuniti na www.grant.diasporainvest.ba.

- Kriteriji izbora, po kojima se vrši selekcija najuspješnijih investicijskih prijedloga, jesu planirana nova radna mjesta i visina planirane investicije. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekat vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1 (u odnosu na tražena sredstva), od čega 50% može biti negotovinski doprinos investitora. Također, vrijedi napomenuti da će za predselekciju biti prihvatljive i kompanije koje su tek u procesu registracije - poručuju iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

U okviru promocije petog javnog poziva, USAID Projekat "Diaspora Invest" će održati info sesije u Goraždu (zgrada lokalne samouprave, 5.9. u 11h), Banjaluci (Privredna komora RS, 10.9. u 13h), Bihaću (Privredna komora USK, 11.9. u 13h), Sarajevu (Privredna komora Kantona Sarajevo, 16.9. u 11h), Loparama (zgrada lokalne samouprave, 16.9. u 13h), Tesliću (zgrada lokalne samouprave, 17.9. u 11h), Livnu (Tehnološki park Livno - Linnovate, 18.9. u 13h), Mostaru (Hotel Bristol, 19.9. u 10h), i Stocu (zgrada lokalne samouprave, 19.9. u 13h).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.