Izvor: eKapija | Subota, 17.08.2019.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan poziv za EU projekte klimatski neutralne i cirkularne industrije

Ilustracija (Foto: Martin Lisner/shutterstock.com)
U okviru Programa EU Horizont 2020 otvoren je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga "Konkurentna, klimatski neutralna i cirkularna industrija".

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 5. februar 2020. godine, navedeno je na sajtu Vlade RSs.

Evropska komisija ima za cilj da osigura koherentnost između industrijske, ekološke, klimatske i energetske politike kako bi se stvorilo optimalno poslovno okruženje za održivi rast, otvaranje novih radnih mjesta i inovacije.

Da bi to podržala, EK je utvrdila ambiciozan plan za pretvaranje privrede EU u cirkularnu (ciklus od proizvodnje i potrošnje, do upravljanja otpadom i tržišta sekundarnih sirovina), gdje se vrijednost proizvoda i materijala održava što duže i donosi veliku ekonomsku korist.

Komisija takođe podržava evropsku industriju u prelasku na klimatski neutralnu ekonomiju i poboljšava energetsku efikasnost proizvoda kroz zakonodavstvo o eko-dizajnu.

Predmetni poziv podržava osam tema:

1. ERA-NET o materijalima, koji podržavaju cirkularnu ekonomiju i ciljeve održivog razvoja (budžet oko 15 miliona evra);

2. Analiza održivosti životnog ciklusa materijala (budžet oko 6 miliona evra);

3. Iskorištavanje potencijala industrijske simbioze (zajednički budžet 3, 4. i 5. teme je oko 97,5 oko miliona evra);

4. Očuvanje slatke vode: recikliranje industrijskih voda;

5. Alternativni mineralni resursi za veliku količinu proizvodnje;

6. Inovacija sirovina za cirkularnu ekonomiju: održivi programi prerade, ponovne upotrebe, reciklaže i oporavka (budžet oko 40 miliona evra);

7. Akcije za podršku politici sirovina za cirkularnu ekonomiju - Stručna mreža za kritične sirovine (budžet oko 3 miliona evra);

8. Razviti, implementirati i procijeniti sistem upravljanja informacijama o proizvodima koji se cirkularno odnosi na privredu za složene proizvode od "kolijevke do kolijevke" (budžet oko 15 miliona evra).

U ovom pozivu mogu učestvovati mala i srednja preduzeća, akademska zajednica i organizacije javnog sektora.

Aplikanti iz Republike Srpske trebaju da obavijeste Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju fondovieu@meoi.vladars.net o podnošenju projektnog prijedloga.

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su na ovoj internet stranici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.