Izvor: eKapija | Utorak, 30.07.2019.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže 2,55 mil KM za proizvođače u poljoprivredno-prehrambenom sektoru - Rok za prijave 27. septembar

Ilustracija (Foto: Vasileios Karafillidis/shutterstock.com )
Kroz projekat EU4Business objavljen je Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Cilj javnog poziva je modernizacija proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u proces prerade poljoprivrednio-prehrambenih proizvoda, povećanje produktivnosti prerađivačkih subjekata, unaprijeđenje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenje standarda kvaliteta, uvođenje dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštita okoliša, i otvaranje novih tržišnih mogućnosti, saopšteno je iz UNDP BiH.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mogu biti:

- obrti, zadruge i preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, a planiraju da kroz ovaj javni poziv investiraju u preradu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i
- obrti, poduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing prehrambenih proizvoda prihvatljivi su svi projekti koji se isključivo odnose na sljedeće poljoprivredne pod-sektore: prerada povrća; prerada voća, vinarstvo i maslinarstvo; te prerada mlijeka i prerada mesa.

Ukupni raspoloživi fond za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosi do 2,55 mil KM.

Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 145.000 KM do 290.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa predložene investicije (50% sufinansiranje podnosioca prijave i 50% sufinansiranje kroz mjeru podrške). Sufinansiranje mora biti novčano, te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 27. septembar 2019. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.