Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 25.07.2019.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada USK pripremila pilot projekat za zadržavanje mladih na selu - Objavljen javni poziv za dodjelu podsticaja

Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojiće u ovoj godini 300.000 KM kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu.

Prema riječima resornog ministra poljoprivrede Sulejmana Kulenovića, riječ je je o pilot projektu koji će, ukoliko pokaže opravdanje, biti nastavljen i u narednim godinama.

- Sredstva koja smo ove godine izdvojili možda nisu velika, ali će nam efekti ovog projekta dobro doći kako bismo planirali određene stvari u sektoru agrara. Cilj nam je da zadržimo mlade na selu i zaustavimo sve masovniji odlazak poljoprivrednika - kazao je Kulenović.

Ministarstvo poljoprivrede USK već je raspisalo javni poziv za dodjelu pomenutih sredstava, a mogućnost da konkurišu imaju fizička lica mlađa od 40 godina. Navedeno je kako će sa po 10.000 KM biti podržano 30 najbolje ocijenjenih biznis projekata u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Kulenović kaže kako poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva sa ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

- Pokušaćemo i na druge načine da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva - kazao je Kulenović.

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Krajina iz Cazina Ahmet Alibabić kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

- Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina, farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno - kaže Alibabić.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.