Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U okviru programa Horizont raspisan poziv za projekte razvoja bioindustrije - Budžet veći od 45 mil EUR

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Zajedničko preduzeće za bioindustriju (Bio Based Joint Undertaking - BBJU) u okviru Programa EU Horizont 2020 objavilo je poziv za dostavljanje projektnih prijedloga "Tehnološka inicijativa za bioindustriju".

Glavni fokus ovog poziva je na transformaciji nejestivih dijelova biljaka (npr. drva, poljoprivrednih i šumskih ostataka) i biorazgradivog otpada u bio-bazirane proizvode i biogoriva.

Ciljevi poziva su ​doprinijeti razvoju resursno efikasnije i održive ekonomije sa niskim nivoom emisije ugljenika i povećanju ekonomskog rasta i zapošljavanja, prikazati tehnologije koje omogućavaju nove materijale i nove potrošačke proizvode iz evropske biomase koji zamjenjuju potrebu za fosilnim gorivima, razviti poslovne modele koji integrišu privredne subjekte duž cijelog lanca vrijednosti od ponude biomase do biorazgradivih postrojenja za potrošače bioloških materijala, uspostaviti vodeće biorafinerije koje će primijeniti tehnologije i poslovne modele za biomaterijale, hemikalije i goriva i pokazati poboljšanje troškova i performansi na nivoima koji su konkurentni alternativama baziranim na fosilima, ističe se na sajtu Republičke agencije za mala i srednja preduzeća.

Poziv je otvoren za privatne profitne i neprofitne organizacije, uključujući velika preduzeća, kao i mala i srednja preduzeća, istraživačke i tehnološke organizacije, univerzitete, udruženja ili bilo koje pravne subjekte koji su zainteresovani za aktivnosti BBJU.

U okviru ovoga poziva moguće je aplicirati na tri akcije: istraživanje i inovacije čiji je budžet od 2 do 3 mil EUR, inovacije sa budžetom oko 30 mil EUR i koordinacija i podrška za koje je predviđen budžet oko 15 mil EUR.

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije sa budžetom od skoro 79,5 mlrd EUR za finansiranje projekata u periodu od sedam godina, od 2014. do 2020. godine. Posebna pažnja u okviru programa Horizont 2020 pridaje se izvrsnosti u nauci, industrijskom vođstvu i rješavanju društvenih izazova.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 4. septembar 2019. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.