Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren poziv za projekte socijalne ekonomije u okviru EU COSME programa - Za sufinansiranje predviđeno 400.000 EUR

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
U okviru Programa EU COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) 2014-2020 otvoren je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga namijenjen za misije socijalne ekonomije.

COSME je program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća. Korisnici ovog programa su: preduzeća (posebno mala i srednja preduzeća), budući preduzetnici (uključujući i mlade kojima se pruža podrška pri uspostavljanju poslovanja), državni, regionalni i lokalni organi vlasti (podrška pri reformi politika, finansijska i nefinansijska podrška pri unapređenju rada administrativnih organa).

- Cilj ovog poziva je da podrži mrežu regionalnih i lokalnih vlasti EU sa sličnim prioritetima i stručnjacima u ovoj oblasti te da putem međuregionalne saradnje doprinese postepenom uspostavljanju stalne zajedničke prakse u oblasti socijalne ekonomije. Očekuje se da će poziv značajno povećati obim i nivo strateške međuregionalne saradnje u oblasti socijalne ekonomije - navodi se na sajtu Republičke agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Prioriteti poziva su društveno odgovorne javne nabavke, obrazovni okvir za socijalnu ekonomiju, rješavanje regionalne i lokalne nezaposlenosti kroz model socijalne ekonomije i klasteri socijalne ekonomije. Projektni prijedlozi u okviru ovog poziva moraju se baviti samo jednim od navedena četiri prioriteta o socijalnoj ekonomiji.

Kandidati moraju da budu pravna lica koja formiraju konzorcijum koji mora da bude sastavljen od najmanje tri različita pravna lica koja se nalaze u najmanje tri države članice EU ili zemlje učesnice Programa EU COSME. U programu uz BiH učestvuju i zemlje regiona Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Turska.

Prihvatljiva pravna lica u okviru ovog poziva su javna tijela (na regionalnom ili lokalnom nivou), preduzeća socijalne ekonomije, kao i ostali javni i privatni subjekti specijalizovani za socijalnu ekonomiju.

Ukupni budžet predviđen za sufinansiranje projekata procjenjuje se na 400.000 EUR, a maksimalni grant po projektu iznosi 50.000 EUR.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 26. septembar 2019. godine.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.