NavMenu

Za MSP sektor stiže 3 mil EUR u projektu EU4Business - Evo koje firme mogu aplicirati

Izvor: eKapija Utorak, 02.07.2019. 15:47
Komentari
Podeli
Nicolas BizelNicolas Bizel
Mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici u Bosni i Hercegovini od danas mogu imati koristi od bespovratnih sredstava u okviru Poziva za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora, zahvaljujući projektu EU4Business.

Ukupno 3 mil EUR biće dostupno za projekte koji razvijaju inovativnost, poslovnu saradnju, digitalizaciju i poslovno okruženje, rečeno je danas tokom predstavljanja poziva.

- Iako mala i srednja poduzeća prevladavaju u ekonomiji BiH, velika poduzeća su uspješniji izvoznici. Izvoz malih i srednjih poduzeća ima potencijal za rast, stoga, podržavajući izvoz BiH u konkurentnim sektorima, jačamo ulogu malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača te razvijamo njihovu konkurentnost. I što je najvažnije, time omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta - istakao je Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

Projektne ideje koje će se podržati ovim Pozivom odnose se metaloprerađivačku i mašinsku industriju, drvopreradu, te informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT).

Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije takođe se mogu prijaviti na ovaj poziv, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji.

Kandidati mogu biti partnerstva između najmanje tri partnera, od kojih je najmanje jedan partner predstavnik privatnog sektora, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće od 100.000 do 300.000 EUR.


U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 mil EUR bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 mil EUR, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 mil EUR) i Savezna Republika Njemačka (1,1 mil EUR). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za više informacija o EU4Business projektu i za podnošenje prijava u Javnom pozivu u oblasti izvozno-orijentisanih sektora posjetite: www.eu4business.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.