Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Stari Grad raspisala poziv za učešće u projektu "Smart Sarajevo" - Za realizaciju obezbjeđeno 800.000 KM

Sarajevo
Općina Stari Grad, posredstvom Odsjeka za lokalni razvoj, učestvuje u projektu "Smart Sarajevo", kojeg implementira UNDP, a čija vrijednost je 800.000 KM.

Projekat ima za cilj otvoriti dijalog između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. "smart" urbano poslovanje.

Ovaj projekat podrazumijeva nekoliko faza: uspostavljanje jedinstvenog IT sistema na nivou Kantona Sarajevo za urbano planiranje, te realizaciju šest projekata na teritoriji Starog Grada u saradnji sa organizacijama civilnog društva i realnim sektorom, s ciljem smanjenja zagađenosti zraka, unaprjeđenja javnog prevoza i smanjenja korupcije, navodi se na sajtu općine Stari Grad.

Ovaj javni poziv namijenjen je privatnim kompanijama, nevladinim organizacijama, javnim i privatnim univerzitetima, mjesnim zajednicama koje pripadaju detektovanom području, javnim institucijama i agencijama, osnovnim i srednjim šklolama, inovativnim habovima, tehnološkim centrima, lokalnim/regionalnim razvojnim agencijama, te medijima. Javni poziv podijeljen je u dva lota:

LOT 1 - Ideje koje koriste tehnologiju za poboljšanje pružanja javnih usluga i pomoć u rješavanju prioritetnih izazova u gradu

LOT 2 - Ideje koje kataliziraju ekonomske tehnološke mogućnosti i pomažu u rješavanju prioritetnih izazova u gradu

Za projekte koji budu odobreni u sklopu ovog javnog poziva biće obezbijeđeno 800.000 KM (po 400.000 KM za svaki od predloženih LOT-ova). Dozvoljeni budžet za projekte koji budu kandidovani i u prvom i u drugom LOT-u je do 85.000 KM.

Rok za predaju projektnih prijedloga je 21. juli 2019. godine.

Projektne prijedloge potrebno je poslati putem on-line platforme consul.sarajevo.ba koja će biti u funkciji od 27. juna 2019. godine.

Više info možete pronaći na linku ovdje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.