Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SWG i GIZ objavili javni poziv za razvoj tradicionalnih proizvoda i ruralnog turizma - Podrška prekograničnim regionima od 90.000 evra

Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)
U okviru ABD Grant šeme objavljen je javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za podršku razvoja lanaca vrijednosti tradicionalnih proizvoda i ruralnog turizma za korisnike iz prekograničnih regiona Drina-Tara, Drina-Sava i Krš.

Grant šema ima za cilj razvoj održivih poslovnih modela u strukturno slabim pograničnim regionima kroz poboljšanje proizvodnje, prerade i marketinga tradicionalnih proizvoda (što uključuje poljoprivredne i prehrambene proizvode životinjskog i biljnog porijekla kao što su žitarice, povrće, voće, meso i mesni proizvodi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ljekovite biljke, itd.), šumskih plodova, kulinarske tradicije i ruralnog turizma, prenio je portal Savjetodavna Srpske.

Poziv je objavila stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi (SEDRA)".

Opšti cilj ABD Grant šeme je doprinos diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope, kroz jačanje odabranih lanaca vrijednosti u specifičnim prekograničnim regionima.

Ukupna vrednost projekta procjenjuje se na 90.000 evra, a mogu se prijaviti individualni proizvođači, ali i partnerstva (lokalna ili prekogranična). Minimalni iznos granta je 1.000 evra, a maksimalni 10.000 evra, prenio je portal agroklub.rs.

Vrijednost bespovratnih sredstava za svakog korisnika može iznositi do 60% ukupnih prihvatljivih troškova, a preostali iznos mora finansirati korisnik ili iz drugih izvora.

Javni poziv je otvoren za predstavnike privatnog, civilnog i javnog sektora iz slijedećih zemalja i opština u prekograničnim regionima:

Prekogranični region "Drina-Tara" (zemlje i opštine):

Srbija: Ljubovija, Bajina Bašta, Prijepolje, Priboj, Čajetina i Užice;

Crna Gora: Bijelo Polje i Pljevlja;

Bosna i Hercegovina: Višegrad, Rudo, Goražde, Srebrenica, Bratunac i Milići;

Prekogranični region "Drina-Sava" (zemlje i opštine):

Bosna i Hercegovina: Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Brčko Distrikt i Donji Žabari;

Srbija: Sremska Mitrovica, Šid, Bogatić, Loznica i Šabac;

Prekogranični region Krš zemlje i opštine:

Crna Gora: Herceg Novi, Tivat, Kotor i Nikšić

Bosna i Hercegovina: Ljubuški, Čitluk, Stolac, Čapljina, Ravno, Neum, Berković, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.

Koncept projekta zajedno sa neophodnom dokumentacijom treba dostaviti elektronskim putem na e-mail adresu: abda@swg-seerural.org.

Rok za podnošenje projektnih predloga je 19.08. a za više info pogledajte na linku ovdje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.