Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.06.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren javni poziv za odabir projekata za povećanje energetske efikasnosti i sistema javne rasvjete u RS

Ilustracija (Foto: ponsulak/shutterstock.com )
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, uz odobrenje Vlade Republike Srpske, u zadnjih nekoliko godina uspješno provode aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" (Green Economic Development – GED).

U okviru ovog projekta biće izvršen odabir potencijalnih korisnika za izradu detaljnih energetskih pregleda za javnu rasvjetu, kao i realizaciju projekata koji imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti sistema javne rasvjete u RS, navodi se na sajtu Fonda.

Povećanje energetske efikasnosti u sektoru javne rasvjete podrazumijeva zamjenu klasičnih sijalica sa LED sijalicama. Na ovaj način se postižu uštede u novcu i utrošenoj električnoj energiji, produžava se životni vijek uličnih svjetiljki, smanjuju se troškovi održavanja i emisija CO2.

Izrada detaljnih energetskih pregleda za javnu rasvjetu za odabrane prijedloge projekata biće u potpunosti finansirana od strane projekta "Zeleni ekonomski razvoj".

Projekti izabrani za primjenu mjera energetske efikasnosti biće sufinansirani od strane Projekta "Zeleni ekonomski razvoj" u iznosu od 50%. Preostalih 50% finansijskih sredstava treba da obezbijede korisnici sredstava - opštine, gradovi ili ministarstva.

Ukupna sredstva su ograničena i biće dodijeljena korisnicima sredstava prema definisanim kriterijumima za izbor projekata.

Sufinansiranje projekata energetske efikasnosti

Projekat "Zeleni ekonomski razvoj" zajedno sa partnerima sufinansira i implementaciju projekata iz oblasti povećanja energetske efikasnosti javnih objekta.

Sufinansiranje u iznosu od 1/3 potrebnih sredstava obezbjeđuje Projekat dok preostali iznos od 2/3 treba da obezbijedi korisnik objekta – opština, grad ili ministarstvo.

Javni poziv je otvoren mjesec dana od dana (3. juna) objavljivanja na sajtu Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske

Više info i prijavne obrasce možete pogledati ovdje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.