Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objavljen poziv za prijave inovativnih poslovnih ideja u okviru Challenge programa

Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)
Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA, uspostavljen je Challenge program koji će četiri godine kroz projekat Challenge to change - C2C implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS.

Cilj implementacije ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH kroz realizaciju inovativnih ideja, kao i jačanje saradnje Švedske i BiH. Challenge fond ima na raspolaganju oko 3 mil EUR, koji je dostupan privrednicima sa područja BiH i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

U okviru projekta C2C objavljen je poziv za preduzetnike koji prepoznaju mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima se može unaprijediti poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim grupama.

Za startap biznise koji su registrovani najmanje šest mjeseci i ne starije od dvije godine maksimalan iznos granta je 10.000 EUR, a za privredne subjekte sa do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 EUR

Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci, navodi se na sajtu RARS-a.

Partner u projektu je i region Ostergotland u istočnoj Švedskoj.

Sve aplikacije će biti ocijenjivane prema tri kriterijumima: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije se podnese u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.

Rok za podnošenje aplikacija je 16. juli 2019. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.