Izvor: eKapija | Utorak, 14.05.2019.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za turističke projekte u BiH 1,5 mil EUR - Prioriteti kulturni i outdoor turizam

U sklopu Projekta EU4Business danas je objavljen poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Fond za turizam vrijedan 1,5 mil EUR EUR dostupan je putem bespovratnih sredstava za partnerstva koja će se baviti razvojem turističkih proizvoda, pristupom međunarodnim tržištima i upotrebom informaciono-komunikacijskih alata.

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i turistički operateri, sa naglaskom na žene i mlade. Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. juli ove godine.

U sklopu ovog Poziva, postoje dva prioriteta za finansiranje: kulturni turizam u vezi sa UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH, te turizam na otvorenom (Outdoor) na lokacijama duž Via Dinarica zelene linije u BiH.

Kandidati mogu biti partnerstva od najmanje tri partnera, pri čemu bar jedan od partnera treba biti predstavnik privatnog sektora. Visina mogućih odobrenih sredstava kreće se između 80 000 i 300 000 EUR. Potreban je vlastiti doprinos podnostitelja zahtjeva u iznosu od najmanje 20% ukupnih troškova projekta. Trajanje projekata može biti između 8 i 18 mjeseci.

Vršilac dužnosti šefa Odjela operacija Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel je na konferenciji za novinare rekao da EU kontinuirano podržava sektor turizma kao jedan od najbrže rastućih sektora u BiH.

Nicolas Bizel
- Evropska unija je podržala razvoj sektora turizma u Bosni i Hercegovini u iznosu od 7 mil EUR, dodijeljenih za konkurentske niše, kao što su avanturistički turizam, eko zone, kulturne i prirodne staze. Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih poduzeća i domaćih proizvođača, razvijamo konkurentnost i, što je najvažnije, omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta- rekao je Bizel.

Podržavajući promociju turističkih potencijala zemlje i jačanjem uloge malih i srednjih preduzeća i domaćih proizvođača, kako je dodao, doprinosi se razvoju konkurentnosti i što je najvažnije, otvaranju novih radnih mjesta.

Projektni menadžer iz GIZ-a, u okviru EU4Business projekta, Nils Wetzel je istakao da puni ekonomski potencijal sektora turizma u BiH nije iskorišten.

- U usporedbi sa zemljama u regionu BiH turizam je na početku svoga razvoja. Podrška EU je prilika da se ovaj sektor unaprijedi. Očekujemo da će više od 30 lokalnih biznisa unaprijediti svoju turističku ponudu što bi trebalo rezultirati povećanjem njihove prodaje i prihoda, te otvaranjem više od 50 novih radnih mjesta - kazao je Wetzel.

Projekt EU4Business vrijedan je 16,1 mil EUR, a finansiraju ga Evropska unija (15 mil EUR) i Savezna Republika Njemačka (1,1 mil EUR). Projekt provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Dodatne info o pozivu možete pogledati na linku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.