Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.04.2019.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za razvoj male privrede i zapošljavanje mladih u KS biće izdvojeno oko 6,5 mil KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo upriličilo je juče javnu prezentaciju prijedloga programa podrške razvoju male privrede i zapošljavanju mladih u tom kantonu.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija s iskustvom u implementaciji programa razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih.

Kako je tom prilikom istakao resorni ministar Haris Bašić, Ministarstvo privrede ove godine izdvaja 4,4 mil KM za programe podrške razvoju male privrede, te 2 mil KM za zapošljavanje mladih.

– Vjerovatno je riječ o najvećem iznosu sredstava izdvojenih do sada za te svrhe. U cilju transparentne implementacije ovih sredstava kao i jačanja konkurentnosti, željeli smo otvoriti dijalog o podršci koju namjeravamo pružati maloj privredi i zapošljavanju mladih. Važna su nam mišljenja institucija i organizacija koje imaju iskustvo u toj oblasti, predstavnika industrijskog sektora, akademske zajednice, komora, međunardnih organizacija, udruženja. Željeli smo saslušati njihovu praksu i na temelju prijedloga dodatno unaprijediti ovogodišnje programe – izjavio je Bašić.

Po riječima ministra, ovogodišnji prijedlog programa Ministarstva privrede obuhvata i podršku kroz subvencije kamata i osiguravanja povoljnog kapitala za malu i srednju privredu, podršku novoosnovanim preduzećima, edukaciji i zapošljavanju u IT-industriji, ženskom preduzetništvu, a prvi put i kreativnoj industriji.

Planirana je i podrška izgradnji preduzetničke infrastrukture, podrška omladinskim startap firmama.

Jučerašnjem skupu prisustvovali su čelnici i predstavnici IT sektora, Privredne i Obrtničke komore, Ekonomskog instituta, Udruženja poslovnih žena BiH, predstavnici kreativne industrije, te brojnih međunarodnih i domaćih organizacija i firmi koje implementiraju projekte podrške privredi, razvoju preduzetništva i zapošljavanja mladih, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.