Izvor: Balkan Green Energy News | Nedjelja, 17.03.2019.| 19:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mikrofin partner Fonda za zeleni razvoj - Za povećanje EE u domaćinstvima i malim agro biznisima 2 mil EUR

Fond za zeleni razvoj (GGF) i Mikrofin postali su partneri u cilju podsticanja mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima i malim agro-biznisima u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštio je GGF.

Efekti zajma od 2 mil EUR biće pojačani mjerama za razvoj kapaciteta, što će omogućiti Mikrofinu da pripremi i plasira kredite namijenjene povećanju energetske efikasnosti.

Kao partner, Mikrofin se dobro uklapa u misiju GGF-a, jer njegov portfolio stambenih i kredita za renoviranje ima značajan potencijal za promociju mjera energetske efikasnosti, kao što su izolacija zidova i krovova, zamjena prozora i rasvjete, kao i nadogradnja kućnih aparata, naveo je GGF u saopštenju.

Klijenti Mikrofina u sektoru agro-biznisa nude dodatne mogućnosti za promovisanje unapređenja sitne poljoprivredne mehanizacije, što je, takođe, efikasna mjera energetske efikasnosti.

- Drago nam je što smo ovu vodeću mikrofinansijsku instituciju uvrstili u mrežu naših partnera u BiH. S obzirom na njen rad, ovo partnerstvo neće pomoći samo malim agro-biznisima da poboljšaju svoju energetsku efikasnost, već i razvoju svijesti o ovoj temi u lokalnim sredinama, čime će se povećati tražnja za energetski efikasnijom opremom - izjavio je predsjednik GGF Olaf Zymelka.

Lloyd Stevens, direktor u Finance in Motion, koji savjetuje GGF, dodao je da je ohrabrujuće vidjeti da Mikrofin prepoznaje potencijal zelenog pozajmljivanja u svom portfelju i pokazuje namjeru da ga iskoristi.

- Budući da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije u BiH, uvjereni smo da će partnerstvo sa institucijama kao što je Mikrofin, koja ima značajan kreditni portfolio za unapređenje stanova i domaćinstava, omogućiti GGF-u da ostvari željeni uticaj na energetsku efikasnost domova u urbanim i u ruralnim područjima - naveo je Stevens.

Mladen Bosnić, direktor Mikrofina, kaže da saradnju sa GGF-om smatraju jakom platformom za poboljšanje standarda energetske efikasnosti u domovima u BiH, što bi pomoglo da se smanje računi za energiju i omogući udobnije življenje.

- Zahvalni smo i na pomoći GGF da povećamo svijest o pitanjima koja se više ne mogu odbaciti ili ignorisati, kao što su posljedice klimatskih promjena - istakao je Bosnić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.