Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 28.02.2019.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

GGF odobrio kredit MKF Lider za finansiranje mjera energetske efikasnosti i nabavku opreme za korišćenje OIE

(Foto: Phonlamai Photo/shutterstock.com)
Fond za zeleni razvoj (GGF), koji savjetuje Finance in Motion, je mikrokreditnoj fondaciji Lider odobrio kreditnu liniju vrijednu milion evra sa ciljem promocije energetske efikasnosti i upotrebe opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u BiH.

Kreditna linija, uz komplementarne mere jačanja kapaciteta, treba Lideru da omogući proširenje portfolija zelenih kredita, kao i da razvije posebnu liniju kreditiranja mera energetske efikasnosti i korišćenja OIE, saopštio je GGF.

Predviđa se da će mere poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja OIE koje će se finansirati kroz kreditnu liniju doprinjeti uštedi primarne energije od približno 7.050 MWh i smanjenju emisija CO2 od oko 2.200 tona godišnje.

Lider ima značajan portfolio kredita za adaptaciju stambenog prostora, poljoprivrednih kredita i kredita mikro preduzećima, što ukazuje na značajan potencijal promocije energetske efikasnosti, naročito u sektorima građevine i poljoprivredne mehanizacije. Besplatne nefinansijske savjetodavne usluge koje pruža svojim klijentima su takođe značajan kanal za podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti i OIE.

- Izuzetno nam je drago što ćemo udružiti snage sa Liderom u promociji energetske efikasnosti i zelene energije na nivou mikro preduzeća i domaćinstava u Bosni i Hercegovini. U GGF-u verujemo da prednosti zelene energije i efikasne upotrebe energetskih resursa treba da se osjete među opštom populacijom ako želimo da doprinesemo stvarnoj transformaciji proizvodnje energije i potrošačkog ponašanja u regionu. Siguran sam da je ovo partnerstvo još jedan korak u dobrom pravcu - izjavio je Olaf Zymelka, predsednik GGF-a.

Džavid Sejfović, direktor MKF Lider, izjavio je da će saradnja sa GGF-om ojačati njihove kapacitete da pomognu klijentima u primjeni mjera energetske efikasnosti i instalaciji opreme za korišćenje OIE, zahvaljujući čemu će imati manje račune za potrošnju energije i doprinjeti zaštiti životne sredine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.