Izvor: eKapija | Utorak, 26.02.2019.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od marta pozivi za dodjelu grantova iz programa EU4Business - Stiže novac za MSP sektor, turizam, ruralni razvoj

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Od marta kreću pozivi za grantove unutar programa Evropske unije EU4Business, vrijednog 30 mil EUR, najavio je rukovodilac ovog programa Nils Wetzel.

- U martu će biti objavljen javni poziv za mala i srednja preduzeća, u aprilu za turizam, u junu za izvozno orijentisana preduzeća i u oktobru za ruralni razvoj. Postoji i dio koji se odnosi na podršku javnom sektoru da se pripremi za upravljanje sredstvima iz fondova EU - rekao je Wetzel.

Pozivi će se odnositi na partnerstva, a svako partnerstvo mora biti između javnog i privatnog sektora. Aplikanti mogu učestvovati u više poziva. U određenim pozivima finansiraće se samo određene regije, ali aplikant ne mora biti iz tih određenih regija.

- Za turizam imamo 1,5 mil EUR odnosno po 300.000 EUR za pet partnerstava, za izvoznički sektor 3 mil EUR odnosno po 300.000 EUR za deset partnerstava, te 1,5 mil EUR za mala i srednja preduzeća odnosno po 100.000 EUR za 15 kompanija - precizirao je Wetzel.

Program EU4Business realizuje se do 2022. godine. Osim EU, finansijeri su i UNDP, njemački GIZ i Međunarodna organizacija rada (ILO). Predstavljen je na trodnevnoj konferenciji o međuopštinskoj saradnji na privlačenju investicija koju je ove sedmice organizovala Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, a koja je okupila oko stotinu učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.