Izvor: Klix | Četvrtak, 14.02.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za mala i srednja preduzeća kreditna linija od 5 mil EUR - Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor o saradnji

Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Predstavnici Sparkasse Bank BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su juče ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Osim kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Jan Braun, predsjednik Uprave Sparkasse Bank Sanel Kusturica i član Uprave Nedim Alihodžić.

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Braun je izjavio kako je povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća svakako jedan od najvećih izazova i kako predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije.

- Naš okvirni program obezbjeđuje itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se Sparkasse banka pridružila našim naporima. Angažman Sparkasse banke, kao snažnog i cijenjenog partnera, će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda poduzetnicima u BiH biti široko prihvaćena - dodao je on.

Predviđa se da će dogovorena kreditna linija imati veliku korist za mala i srednja preduzeća u BiH.

- Osim finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran je i poticaj u iznosu do 15% verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije. Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prijenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije - rekao je Kusturica.

Nova kreditna linija, u iznosu od 5 mil EUR, predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru. Projekat omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u prehrambeni, metalni i drvni sektor u Bosni i Hercegovini.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.