Izvor: eKapija | Utorak, 05.02.2019.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi poziv u okviru projekta EU4Business - Za podršku poljoprivrednim gazdinstvima u BiH 1,75 mil KM

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com )
Projekat EU4Business je objavio javni poziv koji se odnosi na mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, saopšteno je iz UNDP-a.

Cilj javnog poziva je modernizacija proizvodnje i jačanje konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u proces primarne proizvodnje, povećanje produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, povećanje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenje dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštita okoliša, te otvaranje novih tržišnih mogućnosti.

Na javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima mogu učestvovati fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave primarnom proizvodnjom u pod-sektorima uzgoj voća, uzgoj povrća, uzgoj vinove loze, proizvodnja mesa, proizvodnja mlijeka, uzgoj žitarica i uljarica. U okviru ovog javnog poziva finansiraće se isključivo projekti koji će se implementirati na teritoriji BiH.

Ukupna sredstva za finansiranje podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna poljoprivredna proizvodnja) iznose do 1,75 mil KM. Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 97.000 KM do maksimalno 195.000 KM (bez PDV-a).

Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 40% ukupnog iznosa predložene investicije (40% sufinansiranje podnosioca prijave i 60% sufinansiranje kroz mjeru podrške). Sufinansiranje mora biti novčano te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 27. mart 2019. godine, a prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Detaljne informacije o prijavi i dostavi aplikacije nalaze se na veb stranici UNDP-a, kao i stranici projekta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.