NavMenu

Stiže još 32 mil USD za energetsku efikasnost - Svjetska banka finansira renoviranje škola i bolnica u BiH

Izvor: Indikator Srijeda, 31.10.2018. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)Ilustracija
Svjetska banka je danas (31. oktobra 2018. godine) odobrila novo finansiranje u iznosu od 32 mil USD za investicije u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini, što je dodatak na prethodni paket od 32 mil USD, koji je Svjetska banka odobrila u martu 2014.

Finansiranje koje je Svjetska banka osigurala za energetsku efikasnost namijenjeno je ulaganjima u renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grijanje, bolju izolaciju i osvjetljenje i sveukupno poboljšanje uslova u objektima. U BiH je u okviru prvobitnog projekta već obnovljeno više od 60 škola i bolnica. Time su pruženi bolji uslovi za učenje djeci u školama i za oporavak pacijentima u bolnicama. Od renoviranja ovih objekata, direktne koristi je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata.

Istovremeno, u renoviranim objektima je potrošnja struje smanjena i do 60%, što je rezultiralo ukupnim uštedama višim od 512.000 MWh. To odgovara smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent CO2 zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope. Polovina te energije se troši u zgradama, s obzirom na to da one trebaju više energije po kvadratu u poređenju s drugim zemljama u sličnim klimatskim zonama. Razlog tome su jednostavni nedostaci, poput loše izolacije, zastarjelih sistema grijanja i neadekvatnog osvjetljenja.

- Širom BiH se tokom zime mnogi javni objekti ne griju dovoljno zbog velikih troškova grijanja. Hladne škole i bolnice predstavljaju loše okruženje za učenje za djecu i loše okruženje za oporavak pacijenata. Ovom investicijom poboljšavamo uslove u školama i bolnicama u BiH - rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.