NavMenu

Vlada ZDK odobrila skoro 700.000 KM za subvencije privredi

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.08.2018. 15:46
Komentari
Podeli

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set odluka o odobravanju sredstava na ime subvencija privredi u ukupnom iznosu od 686.000 KM.

Pojedinačno najveći iznos, 473.000 KM, namijenjen je programu podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranju u opremu, obuke radne snage, promocije i sajmova, standarda i kontrole kvalitete i patente za ovu godinu. Navedeni iznos je odobren za 21 preduzeće koje je ispunilo kriterije iz javnog poziva Ministarstva za privredu ZDK, a njime će se inicirati realizacija planiranih projekata u iznosu od 1,81 mil KM te omogućiti otvaranje 43 nova radna mjesta, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Za podršku investicijama kod obrta iz područja prerađivačke djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata prihvaćena su 32 uredna zahtjeva i odobrena sredstva od 178.000 KM.

Šest projekata privrednih komora i udruženja i područja privrede refundirat će se sa 26.900 KM. Donesena je i odluka o refundiranu troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata za jednog aplikanta sa odobrenim iznosom od 4.500 KM, a odobreno je i 3.500 KM po zahtjevu jednog subjekta za subvencioniranje povećanja iskorištavanja kapaciteta u ugostiteljskim objektima u seoskim domaćinstvima.

- Budžetom ZDK za 2018. godinu za subvencije preduzećima i poduzetnicima predviđen je iznos od 1,6 mil KM. Vlada je odlučna da nastavi osnaživati rast realnog sektora, kako bi privreda Zeničko-dobojskog kantona ostala kičma privrede i vodeći izvoznik u BiH - kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Podsjećamo, Vlada ZDK je nedavno odobrila 829.000 KM za podršku organizaciji i izgradnji poslovnih zona u prijavljenih devet općina Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.