Izvor: eKapija | Nedjelja, 22.07.2018.| 16:05

BBI banka kreditira privrednike u KS - Na raspolaganju 47,8 mil KM, stopa 0%

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i predsjednik Uprave Bosna Bank International Amer Bukvić potpisali su u petak (20. jul 2018. godine) ugovor kojim je uspostavljena nova finansijska linija za privrednike s područja Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od 0%. BBI je osigurala 47,8 mil KM, dok je za subvenciju profitne marže od 3% resorno ministarstvo obezbijedilo 2 mil KM.

- Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od 0%. Projekt pomoći razvoju privrede Ministarstvo provodi, evo već treću godinu zaredom i imamo jako dobre rezultate. U prethodne dvije godine iz subvencioniranih linija finansiranja, za privredu Kantona Sarajevo, obezbijedili smo oko 65 mil KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do milion maraka, s rokom otplate od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti - istakao je Šabić.

Po njegovim riječima, pravo na kredite ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka, odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom, koji će iduće sedmice biti objavljen.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.