Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 07.06.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grantovi za mala i srednja preduzeća kroz projekat EU4Business - Krajem 2018. prvi javni pozivi za dodjelu 10 mil EUR

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Projekt EU4Business vrijedan 16,1 mil EUR pomoći će lokalni razvoj, kao i razvoj konkurentnosti u lokalnim zajednicama širom BiH, istaknuto je danas, 7. juna, na predstavljanju tog projekta u Sarajevu.

Od aprila 2018. do marta 2022. Evropska unija sa 15 mil EUR i SR Njemačka sa 1,1 mil EUR zajednički sufinansiraju projekt, a provode ga GIZ, UNDP i ILO u saradnji sa domaćim institucijama.

Direktni korisnici grantova u ukupnom iznosu od 10 mil EUR, biće mala i srednja preduzeća, poljoprivrednici i brzorastuće firme.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da će podrška biti usmjerena firmama koje su izvozno orijentisane, IT sektoru, metalskom i drvoprerađivačkom sektoru, turizmu, te ruralnom razvoju i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Njemačka ambasadorica u BiH Christine Hohmann vjeruje da će kroz ove zajedičke napore uspjeti da ostvare velike promjene kada je riječ o privredi u Bosni i Hercegovini.

Direktorica GIZ-a za BiH Brigitte Heuel Rolf istaknula je je da će krajem godine početi objavljivanje javnih poziva za grantove iz projekta EU4Business, te da će uz finansijsku biti pružana i tehnička podrška.

Jedan od glavnih ciljeva projekta, po riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, je približiti Bosnu i Hercegovinu evropskim standardima i Evropskoj uniji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.