NavMenu

Za razvoj male privrede u Katonu Sarajevo 3,8 mil KM - Vlada usvojila godišnji plan za 2018.

Izvor: biznis.ba Utorak, 24.04.2018. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva privrede KS usvojila 23. aprila godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2018. godinu.

U Budžetu KS za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu 3,8 mil KM za tu namjenu. Predviđeno je da se kao podsticajna sredstva dodijele subjektima male privrede za subvencioniranje njihovih troškova.

Primjenom tog programa planirano je ispunjenje pet strateških ciljeva razvoja subjekata male privrede, i to unapređenje ekonomskog rasta i razvoja, unapređenje dostupnosti izvorima finansiranja, promocija preduzetništva, unapređenje preduzetničkih vještina i poboljšanje administrativnog i poslovnog ambijenta.

Ministarstvo privrede KS je u ovogodišnjem planu definisalo devet programa koje će provesti u narednom periodu, i to kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje kamata po preuzetom kreditu, unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture, podrška u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete, unapređenje rada udruženja obrtnika, poticaj razvoja ženskog preduzetništva, poticaj za unapređenje IT preduzetništva, poticaj za unapređenje inovativnog zapošljavanja, podizanje svijesti javnosti i razvijanje pozitivnog stava o preduzetništvu, te pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede.


Provođenjem poticajnih mjera i realizacijom navedenih programa omogućit će se subjektima male privrede uredno obavljanje djelatnosti, povećanje obima proizvodnje ili usluga i obezbjeđenje novih radnih mjesta.

Ovaj godišnji plan sačinjen je u skladu sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, saopćeno je iz pres službe KS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.