Izvor: eKapija | Petak, 09.03.2018.| 12:15

RARS planira saradnju sa 200 preduzeća tokom 2018. - Program COSME za MSP sektor otvoren do 2020.

(Foto: Singkham/shutterstock.com)
U okviru Radnog programa Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske na čijem je čelu Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS), predviđeno je da agencija u ovoj godini uspostavi saradnju sa više od 200 preduzeća, izjavio je direktor te agencije Marinko Đukić, navodi BHRT.

On je rekao da će nastaviti pružati podršku preduzećima kroz posjete, specijalizovane radionice, stručne obuke, saradnju sa klasterima i udruženjima, te podršku u internacionalizaciji poslovanja preduzeća i klastera.

Agencija će pružiti podršku i u okviru transfera znanja i tehnologija, zatim kod prijavljivanja na projekte Evropske unije, unaprijeđenje inovativnih kapaciteta preduzeća i slično.

- Imajući u vidu da se aktivnosti agencije u okviru Evropske mreže preduzetništva najvećim dijelom finansiraju iz EU programa COSME (Kozme), koji sadrži komponentu direktne finansijske podrške malim i srednjim preduzećima, RARS će u ovoj godini zajedno sa partnerskim institucijama raditi na obukama domaćih preduzeća da se prijavljuju za sredstva iz ovog programa - rekao je Đukić.

COSME je program EU za konkurentnost preduzeća pokrenut za period od 2014. do 2020. godine, sa budžetom od 2,3 mlrd EUR. Osnovni ciljevi programa su da obezbijede osnovne uslove za poboljšanje konkurentnosti preduzeća, povoljno okruženje za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća pojednostavljivanjem administrativnih procedura, promocija i razvoj preduzetničke kulture, zatim poboljšanje pristupa finansijama i olakšanje izlaska ovih preduzeća na strana tržišta.

Đukić je dodao da će preduzećima u Republici Srpskoj biti pružena podrška u razvoju inovacija u okviru programa Horizon 2020.

- Direktnim pružanjem konsultantskih usluga preduzećima, jačaće se njihovi kapaciteti za upravljanje inovacijama, a dobiće i podršku tokom sprovođenja inovativnih projekata koja dobiju sredstva iz ovog programa - rekao je Đukić.

Konzorcijum Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske čine i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Privredna komora Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka, a 2014. godine postao je ravnopravan član Evropske mreže preduzetništva, navodi BHRT.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.