Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 19.02.2018.| 15:50

Za mjere energetske efikasnosti 1,5 mil EUR - GGF fond obezbijedio kredit za MKF Sunrise Sarajevo

(Foto: ponsulak/shutterstock.com )
Fond za zeleni rast (Green for Growth Fund - GGF) saopštio je u ponedjeljak (19. februar 2018. godine) da će obezbijediti 1,5 mil EUR kredita za mikrokreditnu fondaciju Sunrise Sarajevo kako bi podržao projekte energetske efikasnosti.

Ovo je drugi partner fonda u mikrofinansijskom sektoru BiH i preko mreže MKF Sunrise proširuje se pristup GGF-a novim regijama za investiranje u stambene, poljoprivredne i MSP sektore, navodi se u saopštenju GGF-a.

Kredit će se koristiti za finansiranje novog kreditnog proizvoda za energetsku efikasnost za klijente MKF Sunrise preko njihove 43 filijale širom zemlje. Osim podrške MKF Sunrisu u ruralnim područjima i težnji za edukacijom klijenata o mjerama i prednostima energetske efikasnosti, planirana je interna izgradnja kapaciteta i marketinška podrška koja će biti obezbijeđena preko Fonda za tehničku pomoć.

- Zadovoljni smo podrškom investicijama u energetsku efikasnost u mikrofinansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa MKF Sunrise. Kroz ovaj kredit, GGF će podržati ubrzanje ulaganja u energetsku efikasnost i podizanje svijesti tržišta mikropreduzetnika i malih biznisa u Bosni i Hercegovini - rekao je predsjednik GGF-a Christopher Knowles.

Fond za zeleni rast ulaže u mjere za smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 za najmanje 20% na 19 tržišta širom jugoistočne Evrope, regiona Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Pokrenut je kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. između njemačke KfW Razvojne banke i Evropske investicione banke, uz finansijsku podršku Evropske komisije, njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke OeEB.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.