Izvor: eKapija | Petak, 02.02.2018.| 12:16

Švedska donira 16 mil EUR za razvojne projekte u BiH - Fokus na rješavanju problema zagađenosti vazduha

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Švedska će u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 mil EUR donatorskih sredstava, a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, te zaštite okoline, istaknuto je na jučerašnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Andersom Hagelbergom, prenijela je agencija NAP.

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti posvećana najveća pažnja jer je, kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti vazduha.

- U Bosni i Hercegovini od posljedica zagađenosti vazduha godišnje umre oko 9.000 ljudi, a u Švedskoj 40 što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi hitnog djelovanja kroz već započete projekte - istakao je ambasador Švedske.

Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje na dugoročnom projektu Švedske agencija za zaštitu životne sredine, kojim će se ojačati kapaciteti za poboljšanje procjene kvaliteta vazduha, te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama.

Švedski ambasador najavio je ulaganja i angažman i u drugim značajnim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i ekonomije, a u cilju sveobuhvatne podrške EU integracijama Bosne i Hercegovine, prenijela je agencija NAP.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.