Izvor: biznis.ba | Utorak, 09.01.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD i EU pomažu privrednike u BiH - U 2018. još 15 mil EUR za MSP sektor

EBRD i EU uspješno implementiraju program "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF)". Nakon jedne i po godine dvogodišnjeg projekta, osigurano je 15,7 mil EUR kredita za malo poduzetništvo, te se očekuje da će mala preduzeća primiti više od 4 mil EUR granta iz fondova EU.

Mala i srednja preduzeća (MSP) imaju ključnu ulogu za ekonomski razvoj. Mala preduzeća i poduzetništvo tradicionalno predstavljaju izvor ekonomskog rasta. Oni su generatori radnih mjesta i doprinose porastu proizvodnje, produktivnosti rada i efikasnosti poslovanja.

Najveći problem privatnog sektora i MSP je, osim administrativnih barijera, nedostatak kapitala. Iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je poduzetnicima potrebno osigurati povoljne finansijske poticaje čime bi se osigurala sredstva za investiranje.

- Zadovoljni smo uspjehom programa i zahvalni smo EU na kontinuiranoj podršci. Komplementarni smo u našim ciljevima, a naš pristup i zajednički rad omogućuju nam da utječemo na razvoj privrede u Bosni i Hercegovini - kazao je Jan Braun, šef ureda EBRD u BiH.

- Evropska unija uspostavila je dugoročnu saradnju s EBRD-om u provedbi programa podrške malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, dopunjujući kredit EBRD-a grantom iz IPA sredstava. Ovi programi omogućili su značajne prednosti. Iskustvo EBRD-a u politici malih i srednjih preduzeća u EU ima za cilj omogućiti maksimalne beneficije i daljnje sinergije, olakšavajući uvođenje standarda EU kroz pružanje adekvatnih savjetodavnih usluga kao i bolji pristup finansijskim sredstvima - kazala je Andrea Vera, šefica Odjela operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.

Tekuća podrška EBRD-a i EU usmjerena je na unaprijeđenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu, kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša, te sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Kroz EBRD kreditnu liniju do sada je finansirano 58 projekata, od kojih su 44 projekta već finalizirana i verifikovana, a 5 će biti verifikovano kroz dva mjeseca. Najviše finansiranih projekata je iz drvoprerađivačke industrije (22%), metaloprerađivačke industrije (12%) i prehrambene industrije (10%).

Mljekara Pađeni iz Bileće je jedna od kompanija koja je svoje poslovanje uskladila sa direktivama EU, te čiji proizvodi su od 2016. godine prisutni na EU tržištu.

- Da bi na našem tržištu kompanija uspjela opstati, stalno treba unaprijeđivati proizvodnju i proizvode, a da bi se to moglo ostvariti stalno treba ulagati u nove tehnologije kao i nove proizvode. EBRD/EU projekat motivisao nas je da završimo započetu investiciju koja je ove godine iznosila oko 800.000 eura. Završili smo cjelinu koja je u mogućnosti preraditi oko 60.000 litara mlijeka na dan u 30 različitih proizvoda. Kroz ovaj projekat uspjeli smo nabaviti liniju za pakovanje jogurta u boce i agregat za proizvodnju električne energije, te proširiti objekat proizvodne hale - kazao je Nenad Vukoje, direktor mljekare Pađeni.

Od početka svog djelovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila preko 2 mlrd EUR u 146 projekata u zemlji. Banka investira u razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i jačanje finansijskog sektora.

Evropska unija je uložila preko 50 mil EUR u sektor malih i srednjih preduzeća u BiH tokom proteklih 15 godina. U 2018. godini biće dostupno dodatnih 15 mil EUR za podršku malim i srednjim poduzećima u sektorima kao što su turizam, prehrambena industrija, drvna i metalna industrija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.