NavMenu

Prijava projekata prekogranične saradnje BiH i Srbije do 16. novembra - EU dodjeljuje 5,4 mil EUR bespovratne pomoći

Izvor: eKapija Srijeda, 25.10.2017. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
U okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH 2014-2020, za koji je EU izdvojila 14 mil EUR, u toku je prvi javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata.

U prvoj fazi ovog programa koji je otvoren do 16. novembra 2017. korisnicima će biti na raspolaganju 5,4 mil EUR, a projekti koji mogu biti prijavljeni odnose se na oblasti zaštite životne sredine i promocije biodiverziteta za koje je predviđeno 3,6 mil EUR, te promocije i zaštite kulturnog identiteta za koje je izdvojeno 1,8 mil EUR.

Kako je navedeno u pozivu, u okviru projekata unapređenja održivog planiranja u oblasti životne sredine i podsticanje biodiverziteta potrebno je da se zaštite riječni slivovi Drine i Save, kao i da se poštuje njihov biodiverzitet.

- Rezultati koji se očekuju sprovođenjem ovih projekata su podizanje nivoa svijesti o izvorima zagađenja vode, informisanje građana i preduzeća za održivo ponašanje u oblastima čvrstog otpada i zaštite vode, zatim stvaranje administrativnih i prostornih uslova za održivo upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kao i obuka i povećanje kapaciteta osoblja u javnim komunalnim preduzećima - navodi se.

Kada je riječ o jačanju kulturnog identiteta programskog područja, očekiveni rezultati su prekograničnog održavanje kulturnih i sportskih događaja, simpozijuma i radionica. Takođe, u okviru jačanja kulturnog identiteta cilj je i bolje očuvanje istorijskog i prirodnog nasljeđa i tradicije.

- Ovo bi se postiglo posebnim stručnim intervencijama usmjerenim na zaštitu i promociju istorijskog nasljeđa i kulturnih tradicija, zatim malim infrastrukturnim radovima na restauraciji i očuvanju istorijskih ili umjetničkih lokacija. Takođe, očekivani rezultati su i razvoj novih i unapređenje postojećih muzejskih kolekcija i izložbi, kao i umrežavanje između različitih sektora u cilju efikasnije i atraktivnije turističke ponude - stoji u pozivu.

Rijeka Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)Rijeka Drina
Tarik Džajić iz Direkcije za evropske intergracije za BiH rekao je za eKapiju da se u ovoj prvoj fazi, za koju je poziv otvoren do 16. novembra, dostavlja samo sažetak projekta, jer se u toj fazi ocjenjuje relevantnost.

- Komisija za ocjenu projekata, osim kvalitativne, izvršiće i administrativnu provjeru, te eventualno dati mogućnost aplikantima da isprave neke manje administrativne greške. U tom smislu, jako je važno da aplikanti vode računa i o popratnoj dokumentaciji koju dostavljaju kako njihovi projekti ne bi bili odbačeni samo zbog administrativnih nedostataka - objasnio je Džajić.


Kako je istakao, specifičnost programa prekogranične saradnje je obaveza uspostavljanja prekograničnog partnerstva, kao i zajednička priprema i implementacija projekata.

Džajić objašnjava da EU novac dodjeljuje u vidu donacije, odnosno kao bespovratnu finansijsku pomoć u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta, dok korisnici sami moraju da obezbijede ostalih 15%. Minimalni iznos donacije po ugovoru je 120.000 EUR, dok je maksimalni milion evra.

Zaštita tradiocionalne hrane

Kao primjer projekta koji je u okviru prvog poziva prethodne faze IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH od 2007. do 2013. dobio novac i koji je uspješno realizovan, Džajić navodi razvoj tipičnih proizvoda u gradovima i opštinama sjeveroistočne BiH i Zlatiborskom okrugu. Za ovaj projekat EU je dodijelila oko 211.000 EUR.

- Cilj ovog projekta bio je zaštita tradicionalne hrane i zanata u skladu sa EU standardima i njihova šira regionalna vidljivost - dodao je Džajić.

Realizovano oko 40 projekata

U periodu od 2007. do 2013. godine u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbije i BiH objavljena su tri poziva, a realizovano je oko 40 projekata u vrijednosti od 9 mil EUR.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.