Izvor: Capital | Petak, 08.09.2017.| 12:10

Uskoro dva javna poziva za zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu - Na raspolaganju više od 4 mil KM

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je početkom godine provela projekt zapošljavanja u vrijednosti od 3 mil KM. Novac koji nije iskorišćen u tom projektu, preusmjeriće se na novi, za koji će se javni poziv raspisati već u ponedjeljak (11. septembar).

Riječ je o oko 700.000 KM preostalih od prethodnog projekta, realizovanog početkom godine. Toj cifri će biti dodato oko 80.000 KM od projekta samozapošljavanja.

Takođe, polovinom oktobra planiran je još jedan program zapošljavanja, koji će provesti Vlada FBiH s Federalnim zavodom za zapošljavanje od kojeg bi Tuzlanski kanton, za ove namjene, trebalo dobiti oko 3,5 mil KM.

– Vlada FBiH zajedno s UO Federalnog zavoda za zapošljavanje odobrila je oko 16 mil KM za zapošljavanje i samozapošljavanje. U Tuzlanskom kantonu, kao najvećem u Federaciji, nadamo se oko sumi od 3,5 mil KM – rekao je Senad Muhamedbegović, direktor JU Služba za zapošljavanje TK.

Riječ je o takozvanom plus programu o kojem se razgovaralo, između ostalog na sastanku predstavnika kantonalnih službi za zapošljavanje u Goraždu.

S obzirom na to da su različiti programi zapošljavanja u fazama pripreme ili realizacije, i poslodavci su sugerisali određene izmjene po pitanju prijava. Tako su planirane olakšice kod samozapošljavanja, gdje osoba treba biti najmanje jedan dan prijavljena na evidenciji Službe za zapošljavanje, kako bi učestvovala u ovim programima.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da se programi, koji nisu pokazali poseban učinak, u narednom periodu drugačije kreiraju ili da se promijeni način prijavljivanja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.