Izvor: eKapija | Srijeda, 06.09.2017.| 09:37

FBiH izdvojila 3 mil KM za jačanje privrede i zapošljavanje povratnika

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je u srijedu (5. septembra) u Sarajevu ugovore s pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka, prenosi portal Faktor.

Riječ je o četiri projekta koja će pomoći u jačanju privrede i zapošljavanju povratnika sa prostora cijele Federacije BiH, za koje je ovo ministarstvo u ovoj godini izdvojilo oko 3 mil KM.

- Svi programi su u vezi s podizanjem kvaliteta života u povratničkim sredinama i kreiranjem uslova za održivi povratak i razvoj. Uslovi za razvoj privrednih subjekata u povratničkim sredinama su otežani jer većina investicija dolazi u velike gradove. Tako da ministarstvo kroz ove programe pokušava dati podršku ovim mjestima i povratnicima. Mi se nadamo da ćemo u narednom periodu povećati broj sredstava koja će biti dostupna privrednicima – kazao je ministar Ramić.

Osim Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža, Programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi, i Programu podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika, ove godine novitet je Projekt podrške startap programima.

Predviđeno je da grantovima bude podržano 20 startap projekata na području 14 općina, za što je izdvojeno 182.575 KM. Za nastavak programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi ove godine izdvojeno je 1.343.000 KM, a bit će podržano 25 projekata u 14 općina. Ovim programom je u prošloj i ovoj godini osiguran posao za najmanje 176 povratnika.

U okviru Programa podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika planirano je potpisivanje ugovora s 12 privrednih subjekata s više od 10 uposlenih. Podržani su projekti proširenja kapaciteta objekata, nabavke mašina i opreme u iznosu od 1,2 mil KM, a biće zaposleno 86 radnika na period od minimalno 36 mjeseci.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.