Izvor: eKapija | Petak, 01.09.2017.| 10:11

Krediti za privrednike TK po kamati od 1,2% - Vlada i Sparkasse banke potpisali ugovor za liniju vrijednu 25 mil KM

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Privrednicima Tuzlanskog kantona uskoro će biti na raspolaganju najpovoljnija kreditna linija u Bosni i Hercegovini, ukupne vrijednosti 25 mil KM. Rezultat je to Ugovora kog su potpisale Sparkasse Bank BiH i Vlada Tuzlanskog kantona, a riječ je o realizaciji ranije najavljenog plasmana kredita uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednicima TK.

Prema ovom ugovoru, ukupna kamatna stopa za kredite predviđena je u iznosu od 4,2%, ali će 3% te kamatne stope subvencionirati Vlada TK. To znači da će kamata za kredite, maksimalne vrijednosti od 2 mil KM, za privredne subjekte iznositi samo 1,2 posto, što ovu kreditnu liniju čini trenutno najpovoljnijom na području Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Vlade TK.

- Očekujem da ovaj projekat i kreditna linija koju ćemo privrednicima staviti na raspolaganje budu poticaj i izazov našim privrednicima da pokrenu investicijske projekte u svojim privrednim društvima, da povećaju ili moderniziraju proizvodne pogone, povećaju obim industrijske proizvodnje, a time i otvore nova radna mjesta - rekao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Sparkasse Bank dd BiH je zahvalna svom partneru u javnom sektoru, Vladi Tuzlanskog kantona, koji su prepoznali šansu koja se daje privrednicima i samostalnim poduzetnicima.

- Tuzlanski kanton je u novijoj historiji BiH pokazao da ima sluha za poduzetništvo i da je taj duh veoma prisutan, bilo da je u pitanju Gračanica, Gradačac, Kalesija, Živinice i sva ostala mjesta u kantonu. Konkurs će biti otvoren 8. septembra i trajat će do utroška sredstava. Pozivamo sve zainteresirane privrednike da posjete naš regionalni centar u Tuzli gdje im naše osoblje stoji na raspolaganju za više informacija, kako bi na što lakši način aplicirali za navedena sredstva i realizirali ih - izjavio je generalni direktor Sparkasse Bank d.d. BiH Sanel Kusturica.

Ove godine Sparkasse Bank BiH je ostvarila sličnu saradnju, na općinskom nivou, sa sarajevskom općinom Novi Grad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.