Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.08.2017.| 15:17

Nove garantne linije za privrednike u BiH - ProCredit banka najavljuje dva programa vrijedna 70 mil EUR

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Privrednicima u BiH ponovo je dostupno 40 mil EUR koje je ProCredit banka BiH nedavno još jednom obezbijedila kroz garantnu liniju InnovFin - finansijski fond EU za inovatore. Iz ove banke za eKapiju najavljuju i još jedan program podrške.

Naime, kako kažu u ProCredit banci, u planu je i realizacija nove garantne linije vrijedne 30 mil EUR. Direktor Biznis odjela Osman Kajmović za eKapiju objašnjava da je banka u odmakloj fazi pregovora, te da bi saradnja trebalo da bude realizovana u posljednjem kvartalu 2017.

- Radi se programu koji pruža garancije za mala i srednja preduzeća s ciljem olakšavanja pristupa sredstvima za razvoj, konsolidaciju i rast njihovog poslovanja. Po karakteristikama se radi o garantnoj liniji koja je dosta slična InnovFinu, a iznos koji će biti dostupan privrednicima u BiH je 30 mil EUR.

InnovFin - garancija za kredite od 25.000 do 7,5 mil EUR

Za sredstva ove garantne linije kvalifikuju se sva registrovana mala i srednja preduzeća iz BiH, kao i mala preduzeća srednje kapitalizacije do 500 zaposlenih koja nemaju problema u otplati svojih tekućih zaduženja niti imaju lošu kreditnu istoriju, a susreću se sa problemom nedovoljne kolateralne pokrivenosti. Prvenstveno se to odnosi na preduzeća iz razvojno orijentisanih i inovativnih djelatnosti, kompanije koje ulažu u nove savremene tehnologije, energetsku efikasnost i prate trendove na tržištu u cilju unaprijeđenja svog poslovanja - kaže Kajmović.

On dodaje da sve takve kompanije u BiH imaju priliku da apliciraju za novac osiguran garantnom linijom EIF-a.

- Nekoliko je načina na koje se mogu iskoristiti ova sredstva, a to su kroz investicijske kredite s rokom otplate do 10 godina, bullet kredite, te revolving kredite. Minimalan iznos kredita je 25.000 EUR, dok je maksimalan iznos 7,5 mil EUR - ističe direktor Biznis odjela, podsjećajući da je ovo dodatnih 40 mil EUR na raspolaganju domaćim privrednicima.

ProCredit BiH je već u ranijem periodu, preko InnovFin garantne linije, malim i srednjim preduzećima plasirala isti iznos, odnosno skoro 40 mil EUR, čime je gotovo u potpunosti iskorištena prva tranša aranžmana.

Više od 150 kompanija iz BiH unaprijedilo poslovanje

ProCredit grupacija je kroz InnovFin garantnu liniju podržala više od 1.000 preduzeća. Od tog broja finansirano je oko 150 inovativnih kompanija iz BiH. Niti jedno od preduzeća korisnika ove garantne linije, ističe Kajmović, ne kasni u izmirenju svojih obaveza prema banci.

- ProCredit grupacija, a samim time i ProCredit Bank BiH, unaprijed pomno i precizno selektira kompanije prema njihovim finansijskim referencama, stoga naplata rata ne predstavlja problem što svakako vrijedi i za preduzeća koja se finsansiraju iz InnovFin garantne linije.

Sagovornik eKapije ističe da prema povratnim informacijama koje ProCredit banka u BiH ima, InnovFin inicijativa pomogla je da se sektor malih i srednjih preduzeća u značajnoj mjeri modernizuje.

- To znači da su firme finansirane iz InnovFin garantne linije iskoristile novac da unaprijede svoje poslovanje i steknu konkurentske prednosti u odnosu na tržište što je značajno povećalo i obim njihovog poslovanja - kaže direktor Biznis odjela ProCredit banke u BiH.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.