Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 21.05.2017.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka uvodi novine u sufinansiranju privrednika - Novac i za nabavku opreme i prekvalifikaciju radnika

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Gradska uprava Banjaluka radi na povećanju zaposlenosti i zbog toga će ove godine sufinansirati dio troškova nabavke nove opreme za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, kao i uvođenje novih standarda i prekvalifikaciju radnika.

Rekli su to u Gradskoj upravi Banjaluka i dodali da su to razlike u odnosu na prethodne godine, kada su subvencije bile namijenjene samo za zapošljavanje.

- Osnovni cilj je da se pomogne privrednicima da obezbijede bolju poziciju na tržištu, čime će doći do rasta zapošljavanja - kazali su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su novine dio programa korišćenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja, kroz koji će biti izdvojeno 620.000 KM.

- Od toga 400.000 KM je planirano za preduzetnike koji obavljaju proizvodnu djelatnost, kao i one koji se bave informacionim tehnologijama. Ta sredstva moći će da im posluže za kupovinu nove opreme, za troškove uvođenja novih standarda s ciljem povećanja konkurentnosti i izvoza, te za prekvalifikaciju radnika - rekli su Gradskoj upravi.

Objasnili su da će preostali novac 220.000 KM biti iskorišćen za samozapošljavanje, nezaposlena lica koja su u toku javnog poziva registrovala proizvodnu, zanatsku ili uslužnu djelatnost.

Budžet

U Gradskoj upravi su podsjetili da je u budžetu grada za 2017. godinu za podsticaje zapošljavanja i samozapošljavanja planirano milion maraka, s tim da je 380.000 KM namijenjeno za isplatu subvencija iz 2016. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.