Izvor: Capital | Petak, 19.05.2017.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU završila projekat podrške MSP sektoru vrijedan 2,6 mil EUR - Planirano još 16 mil EUR pomoći

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U Sarajevu je u četvrtak (18. maj 2017.) ozvaničen završetak programa "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća", u vrijednosti 2,6 mil EUR, od čega je 2 mil EUR obezbijedila EU, a ostatak preduzeća koja su učestvovala u njegovom sufinansiranju.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH Anrea Vera rekao je novinarima da je ovaj projekat sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj - EBRD.

On je rekao da su mala i srednja preduzeća stub ekonomije u EU i u BiH, jer stvaraju nova radna mjesta.

Vera je dodao da je EU u posljednjih 15 godina uložila u BiH 55 mil EUR za poršku razvoju malih i srednjih preduzeća, te da se očekuje da će u narednom periodu uložiti dodatnih 16 mil EUR.

On je istakao da je EU finansijski pomogla 145 preduzeća, od čega je njih 75% povećalo prihode za 17%, a otvorili su i 15% više radnih mjesta.

Direktor EBRD Jan Braun rekao je da je ova banka sačinila strategiju rada u BiH u narednih pet godina i da je jedan od ciljeva pružanje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća.

Rukovodilac Odjeljenja za strateška planiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništvo u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske Marica Berić rekla je da je uspostavljanjem preduzetničkog portala Srpske riješen jedan od osnovnih problema sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća, a to je nedostatak poslovnih informacija potrebnih za osnivanje preduzeća.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.