Izvor: Indikator | Srijeda, 01.02.2017.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banke nemaju kome da daju kredite - Novac čuvaju zbog rizika investiranja u privredu i stanovništvo

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Iako im je Centralna banka uvela kamate na novac iznad obaveznih rezervi, bankama je i dalje rizično da investiraju u privredu i građane u BiH, pa taj novac čuvaju kod monetarnih vlasti.

Ekonomista Marko Đogo ocjenjuje da se bankari nisu "stisli" već da jednostavno nemaju kome da daju kredite.

- Naši privrednici i stanovništvo su prezaduženi. Ako se neko pojavi sa dobrim projektom, to obično bude zahtjev od 10-15 mil KM, a imaju promet od milion maraka. Nemamo velikih firmi koje bi ispratile te projekte. Ne može se sve svesti na deset kompanija - kaže Đogo.

Ističe da je to posljedica loše privatizacije i nedostatka tržišne ekonomije.

- Mi smo u začaranom krugu siromaštva već godinama, iz kojeg nikako da se iščupamo. Prije nekoliko godina Vlada je imala projekat kupovine firmi u stečaju. Imali su novac, ali ne i menadžere da pokrenu tu proizvodnju - objašnjava Đogo.

Smatra da Vlada RS u ovom trenutku može da privrednicima olakša poslovanje tako što će im smanjiti opterećenje na rad.

- Jedino tako mogu da prošire ili pokrenu novu proizvodnju, da uzmu nove kredite i da zaposle ljude. Novozaposleni će da uzmu kredite kod banaka i tako će se pokrenuti novi ciklus razvoja - predlaže ovaj ekonomista.

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Osim toga, kako kaže, potrebno je parafiskalne namete svesti na minimum ili ih sve ukinuti, te javne nabavke učiniti transparentnijim.

- Privrednike opterećuje to što se mora biti dobar s nekim ili podmititi nekoga da bi se pobijedilo na tenderu - navodi Đogo.

Kada bismo, kako ističe, otkočili neke probleme, krenulo bi bolje.

- Imamo mi resurse, ne samo ljudske, već i materijalane, kao što su šume, rude, zemljište, vode. Sve bi se to moglo staviti u funkciju. Nažalost, ne vidim nikog na političkoj sceni da kaže da je ovo besmisleno i da treba mijenjati stvari - zaključuje Đogo.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević podseća da je nelikvidnost privrede već godinama najveći problem. Po ocjeni privrednika, banke, kako kaže, nisu zainteresovane da dugoročno pomognu našoj ekonomiji. One samo traže način da što brže ostvare povrat i odnesu dobit.

- Jedan od pozitivnih stvari jeste multilateralna kompenzacija, za koju smo se borili godinama. Međutim, i dalje je veliki dio novca zarobljen - dodaje Blagojević.

Ukupni depoziti u bankama na kraju devetog mjeseca 2016. bili su 17,2 mlrd KM i rasli su gotovo 10% od početka godine, piše EuroBlic. Građani u bankama čuvaju oko 10,3 mlrd KM. Istovremeno, kreditni plasmani su bili oko 17 mlrd KM i gotovo da nisu rasli od početka godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.