NavMenu

Deseti Kustendorf od 14. do 19. januara

Izvor: RTRS Utorak, 10.01.2017. 08:32
Komentari
Podeli
Јubilarni, 10. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori u organizaciji produkcijske kuće Rasta international i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i No smoking orkestra.

Festival će otvoriti prošlogodišnji pobjednik Venecijanskog festivala filipinski režiser Lav Dijaz, a gošća festivala biće belgijska glumica Viržini Efira.

Osnivač Kustendorfa, proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica najavio je u ponedjeljak, 9. januara, da će Festival biti otvoren filmom od 40 minuta koji će podsjetiti na sve važne goste Kustendrofa u prethodnih devet godina, a tom prilikom će Dijazu biti uručena Nagrada za buduće filmove.

- Dolazak Lava Dijaza na Kustendorf možda je i najveći pogodak do sada kada je riječ o nekome ko pliva uz riječni tok. Njemu glavna linija svjetskog filma ne odgovara jer su konkvistadori koji su došli u njegovu zemlju promijenili percepciju vremena a on, čovjek, voli da pravi filmove koji teku bez prekida od četiri do devet sati - rekao je Kusturica.

On je istakao da je Kustendorf festifal metafizičke prirode, da ima ideju da "nadraste društvo spektakla" i da predstavi individualnu hrabrost koja je skoro izgubljena u glavnoj struji svjetskog filma.

- Mećavnik je brdo na 700 metara nadmorske visine i bilo koje vrijeme tamo je lijepo jer je sve od drveta i mirišu eterične smole. To je utopija pretvorena u realnost. Tu utopiju uspjevamo da zadržimo evo već deceniju i privlačimo najbolje svjetske autore. Kad bi svijet bio organizovan kao Mećavnik, upućen na zdravu hranu i organske filmove, on bi bio mnogo bolji - naglasio je Kusturica.


U takmičarskom programu biće 22 filma, od 500 pristiglih filmova domaćih i inostranih mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izreala, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugalije, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnica i scenaristkinja Glin Јan, koja je predsjednik žirija, stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, a o nagradi "Vilko Filač" za najbolju fotografiju odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Svake večeri će nakon projekcija i radionica biti organizovani koncerti muzičkih grupa, a nastupiće Emir Kusturica i No smoking orkestar, Adam Sting i Novosadski Big Bend orkestar, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Vand Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav Če Sudaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.