NavMenu

Kanton Sarajevo pomaže privrednike Goražda sa 300.000 KM

Izvor: Klix Četvrtak, 17.11.2016. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Ministri privrede Kantona Sarajevo i BPK Goražde, Muharem Šabić i Meho Mašala potpisali su u Goraždu ugovor o privrednoj saradnji koji bi za rezultat trebao imati podršku ekonomskom rastu i razvoju privrednih subjekata s područja BPK-a Goražde.

Prema riječima ministra Šabića, Vlada Kantona Sarajevo odlučila je dodijeliti poticaje BPK u cilju stimulisanja rasta malih i srednjih preduzeća.

- Mi smo prošle godine donijeli Zakon o podsticaju male privrede. To je jedan evropski zakon i veoma je poznato da najveći broj zaposlenih u Evropskoj uniji dolazi iz tzv. SMS-a. Tako smo i mi, u Kantonu Sarajevo, donijeli jedan zakon i svake godine izdvajamo 0,5% iz budžeta i ulažemo u mala i srednja preduzeća. Ove godine je tih sredstava malo preteklo i odlučili smo ih dodijeliti prijateljima iz BPK zato što smatramo da se radi o jedinstvenom ekonomskom prostoru čije privrede su, praktično, kompatibilne - kazao je Šabić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će na račun Ministarstva privrede BPK Goražde, uplatiti 300.000 KM a namjena odobrenih grant sredstava je obezbjeđenje povoljnosti kod kreditnog zaduživanja privrednih društava iz BPK Goražde, putem formiranja fonda sredstava u ovom kantonu, kao oblika podsticaja kroz kreditne aranžmane. BPK Goražde je prema najavama, na putu da u ovoj godini implementira projekte u vrijednosti od oko milion maraka.

- Jedan dio se odnosi na izradu projektne dokumentacije za cestovno povezivanje Sarajeva sa Goraždem. Konkretno, danas Kanton Sarajevo je izdvojio sredstva u iznosu od 300.000 na ime povoljnih kreditnih sredstava za razvoj privrede BPK što je dobro došlo u ovom trenutku, gdje ćemo mi nastojati uspostaviti jedan trajni revolving fond koji imamo namjeru u narednom vremenskom periodu povećavati da bismo došli na jednu respektabilnu sumu novca putem koje bi uvijek mogli interventno poduzimati određene mjere u bilo kojoj oblasti privrede - izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

On je najavio nastavak zajedničkih aktivnosti u okviru projekta Svjetske banke koji se odnosi na unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Ovom prilikom razgovarano je i o mogućnostima podrške u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

- Da pokušamo riješiti gorući problem poljoprivrednih proizvođača iz ovog kantona, a to je plasman proizvoda. Imamo određene ideje da se pokušaju pronaći mjesta unutar sarajevskih tržnica i mislim da je i Kanton Sarajevo prepoznao svoj interes u svemu tome. Imat ćemo ubrzo konsultativne sastanke sa zainteresiranim ministarstvima i preduzećima unutar Kantona Sarajevo, gdje ćemo probati utvrditi prohodnost ovakvog sistema - istakao je Oković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.