NavMenu

Zeničko-dobojski kanton podstiče privredu sa 1,6 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 16.08.2016. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu planirane su subvencije privatnim preduzećima u iznosu od 1,6 mil KM. Planirano je finansiranje razvoja poslovno-preduzetničke infrastrukture, promocije poduzetništva i poduzetničke kulture, pokretanje startap biznisa, podrška izvozu, podizanje kvaliteta turističke ponude i sufinansiranje projekata finansiranih iz međunarodnih fondova, piše portal Faktor.

Prihodima od koncesija u iznosu od 463.955 KM bit će sufinansirano uspostavljanje industrijskih, odnosno poslovnih zona, realizacija projekata lokalnih zajednica i saniranje negativnih utjecaja koncesionih projekata, sprovođenje postupka nadzora i realizacije koncesionih ugovora i sufinansiranje troškova energetske efikasnosti javnih građevinskih objekata.

Ministar privrede ZDK Zvonimir Anđelić izjavio je za Faktor da su precizno definirani sadržaji u aplikciji koje će potencijalni korisnici trebati dostaviti, kriteriji, kao i iznosi novca koji će biti dodijeljen.

Rekao je da je prošle godine iz ovog ministarstva ukupno isplaćeno 847.000 KM i to za subvencioniranje izgradnje proizvodnih objekata, za podršku inovatorima, subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti tradicionalnih i starih zanata.


– Novac je izdvojen za jačanje konkurentnosti firmi, uvođenje certifikata sistema za upravljanje kvalitetom, povećanje kapaciteta ugostiteljskih objekata i za podršku smanjenju administrativnih troškova prilikom pokretanja biznisa – precizirao je kantonalni ministar.

Anđelić kaže kako očekuje da će i u ovoj godini privredni subjekti iskoristiti podršku Ministarstva privrede ZDK kako bi se povećala ukupna produktivnost i proizvodnja, piše Faktor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.