Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 11::54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šesnaesta privredno-kulturna manifestacija Dani jabuke

Organizator: Udruženje Dani jabuke Goražde

10.10-12.10.2019 , Goražde

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Organizator manifestacije sajamskog karaktera je istoimeno udruženje koje privodi kraju pripreme za ovogodišnje izdanje, a uz komercijalne susrete i prezentacije predviđen je i niz drugih događaja.

– Ove godine očekujemo oko 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji će izložiti proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma. Zadovoljni smo odzivom jer se svake godine broj izlagača povećava što potvrđuje kvalitet ove manifestacije koja spada među tri najznačajnija sajma u oblasti poljoprivrede u BiH – izjavio je predsednik organizacionog odbora Mirsad Hubanić.

I ove godine učesnici sajma biće visokoškolske ustanove, zavodi i instituti, a pored izložbenog dela posebnu pažnju, po rečima Hubanića, zaslužuju događaji koji su već godinama deo ove manifestacije.

– Reč je o Kvizu znanja u kojem će učestvovati učenici 12 poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Tu je i takmičenje „Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji“ ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske koji će pokazati svoje umeće. Cilj nam je da se deca upoznaju, druže, uče i razmenjuju iskustva i znanja – pojašnjava Hubanić.

U okviru manifestacije biće održan i okrugli sto „Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja“, a tradicionalno biće dodeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Cilj sajma po kojem je ovaj deo BiH postao prepoznatljiv je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

Pokrovitelji 16. „Dana jabuke“ su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada BPK i Grad Goražde.