Izvor: eKapija | Srijeda, 18.09.2019.| 14::04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

5. Kongres infektologa i 2. Kongres mikrobiologa Bosne i Hercegovine

Organizator: JZU UKC Tuzla

19.09-22.09.2019 , Tuzla , Tuzla-Grad

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)

U organizaciji Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini, Udruženja mikrobiologa u Bosni i Hercegovini i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u periodu od 19. do 22. septembra 2019. godine u Tuzli će se održati 5. Kongres infektologa i 2. Kongres mikrobiologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. Partneri kongresa su: Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija za sigurnost hrane BiH, Veterinarska komora FBiH, Univerzitet u Tuzli, Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, Ljekarska komora TK, Komora zdravstvenih tehničara TK i Udruženje medicinskih sestara FBiH.


Programom je planirano 120 oralnih prezentacija i 30 poster prezentacija. Kongres je koncipiran u 18 sesija i 6 radionica obuhvatajući različite oblasti mikrobiologije i infektologije kao što su: infekcije centralnog nervnog sistema, infekcije krvi i kardiovaskularnog sistema, virusni hepatitisi, HIV/AIDS, antimikrobna rezistencija, zoonoze, infekcije gastrointestinalnog trakta, infektivne bolesti u djece, spolno prenosive bolesti, respiratorne infekcije, infekcije u imunokompromitiranih osoba, sistemske gljivične infekcije, bolničke infekcije, emergentne infekcije, vakcinacija i imunoprofilaksa i sigurnost hrane.


Kongres je namjenjen ljekarima infektolozima, mikrobiolozima, epidemiolozima, veterinarima, kao i zdravstvenim profesionalcima drugih struka iz Bosne i Hercegovine. Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini i Udruženje mikrobiologa u Bosni i Hercegovini odlučili su održati zajednički kongres sa željom da se ovoj problematici pristupi multidisciplinarno i uz sudjelovanje stručnjaka oba društva s ciljem postizanja što boljih rezultata u dijagnostici, liječenju i prevenciji infektivnih bolesti.


Predavači su eminentni stručnjaci iz pomenutih oblasti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Brazila i Turske. Očekuje se učešće više od 250 zdravstvenih profesionalaca različitih specijalnosti.